Monday, January 30, 2017

Jackie-Σχόλια κριτική- Γιάννης Μπακάλης.

Το  Jackie είναι ένα βιογραφικό δραματικό ιστορικό φιλμ γραμμένο από τον Noah Oppenheim, που ήταν υποψήφιο για Χρυσό Λέοντα για το φεστιβάλ της Βενετίας το 2016.
  Η πολλή εκφραστική ηθοποιός Natalie Portman, υποδύεται τον δύσκολο ρόλο μιας χήρας, της πιο φωτογραφημένης γυναίκας, τότε, της Jackie Kennedy  28-7-1929 -  19-5-1994, η οποία σηκώνει εκτός από το πένθος και την αγωνία και την δημοσιότητα του πιο οργανωμένου εγκλήματος στην ιστορία. Κράτησε στην αγκαλιά της το κεφάλι ενός ανθρώπου που πυροβολήθηκε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά σημεία, στην πολιτεία που ο άνδρας της  29-5-1917-  22-11-1963, δεν ήταν καθόλου δημοφιλής. Το Τέξας.  Λίγο αργότερα δολοφονείται και ο φονιάς, εξ επαφής σχεδόν. Δηλαδή ένιωθε πως ο φονιάς κυκλοφορούσε ανάμεσα στον κύκλο της.  Η ερμηνεία αξίζει να προσεχθεί και από το πρίσμα των δυο επόμενων θανάτων. Του Ρόμπερτ Κένεντι, 20-11-1925- 6-6-1968, αδελφού του Jack, παρατσούκλι του προέδρου και υπουργού δικαιοσύνης, μετέπειτα προέδρου και του Αλέξανδρου Ωνάση, γιου του μετέπειτα συζύγου της χήρας. Για να δείξει αυτή την ψυχολογική πίεση, γι αυτόν τον εφιάλτη που έζησε, η Portman χαμηλώνει την φωνή της, σε όλη την ταινία. Αυτό είναι πολύ επαγγελματικό, σαν μια πρώην πρώτη κυρία, ξέρει πως στις δημόσιες εμφανίσεις πρέπει μιλάς χαμηλά. Δείχνουν καλό χαρακτήρα.  Αυτά δεν έχουν σχέση στο σενάριο, αλλά φαίνονται στην ερμηνεία, ως ένας παγκόσμιος ιστορικός ρόλος.. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Pablo Larrain,  σκηνοθέτης ήδη του ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΟΥ και του ΝΕΡΟΥΔΑ, αρνήθηκε να κάνει το φιλμ δίχως αυτή την ηθοποιό.
H Natalie Portman, πρωτοεμφανίστηκε με το θρίλερ Λέων. Το 2004 ήταν υποψήφια για OSCAR με το φιλμ Closer.
Η ταινία υποτίθεται είναι βασισμένη σε μια εξομολόγηση της Τζάκυ, σε έναν δημοσιογράφο of the record.  Οι Κένεντι, βάσιζαν την διαφήμιση τους στο Camelot, φρούριο του βασιλιά  Αρθούρου, Σταυροφόρου, που κήρυξε την Σταυροφορία του λέγοντας ...''θα βρει ο καθένας την δικιά του Ιερουσαλήμ...''  Και το ύφος της ηθοποιού, υπονοεί τις σατανικές συνωμοσίες σε σκοτεινά δωμάτια  του μάγου Μέρλιν.  Πάρα πολύ έξυπνο σενάριο, που δίνει ιερή υπόσταση στους χαρακτήρες του. Το υπογραμμίζουν τα  χορωδιακά, στην μουσική επένδυση. Συνήθως χορωδία αποχαιρετά ένα δημόσιο πρόσωπο.
Τα κοστούμια της κας Προέδρου, σχεδίασε η Madeline Fontaine, δημιουργού και των ενδυμάτων των ταινιών Αμελί 2001 και Ατέλειωτοι Αρραβώνες.2004. Άσπρο, κίτρινο, κόκκινο,  στις στιγμές ευτυχίας, μοβ, μαύρο χρώμα μετά το μοιραίο.
Θα βγείτε πάρα πολύ χαρούμενοι που είδατε μια καλή ταινία και λυπημένοι που περαστήκατε σε ένα δράμα.

No comments:

Post a Comment